Principiile ofertarii de succes
Citeste saptamanal „Principiile ofertarii de succes” si alege sa fii mereu conectat la eficienta!
Principiul 50
De ce Excelul nu este o soluție optimă pentru ofertarea în construcții Email
La prima vedere, Excelul pare un instrument simplu și accesibil pentru ofertarea în domeniul construcțiilor. Cu toate acestea, în spatele ușurinței sale de utilizare se ascund limitări majore care pot afecta negativ controlul și precizia procesului de ofertare.
Principiul 49
Lucrările private – calitate versus cost. Unde ne poziționăm?
Într-o piață în care lucrările private din România sunt negociate la sânge de către dezvoltatori, companiile de construcții se confruntă cu o provocare majoră: lipsa instrumentelor necesare pentru a determina rapid și precis costul real al următoarei investiții.
Principiul 48
Digitalizarea nu este doar despre software
În ultimii doi ani, s-a discutat intens despre necesitatea digitalizării în industria construcțiilor și beneficiile aduse de aceasta. Trendul care a început și a căpătat amploare în 2023 va contribui semnificativ la dezvoltarea multor companii din industrie – pentru cei dispuși să integreze automatizări și să își asume responsabilitatea acestui proces.
Principiul 47
Aptitudinile și responsabilitățile unui inginer de ofertare performant
Ce face ca un inginer de ofertare să fie performant în cadrul unei companii? Aceasta este întrebarea pe care și-o pun multe dintre companiile cu care discutăm atunci când caută să își extindă echipa de ofertare.
Principiul 46
Cum digitalizezi rapid departamentul de ofertare?
Discut cu multe companii de construcții, de la cele de top din România, până la cele medii Cu această ocazie, am observat câteva diferențe foarte importante între cele care au reușit să se digitalizeze rapid și cele care bat pasul pe loc. Și vreau să împărtășesc și cu voi aceste diferențe:
Principiul 45
Departamentul de ofertare: standardizare sau haos?
Principala cauză a pierderii timpului în cadrul oricărui departament din construcții, inclusiv al ofertării, este lipsa unei standardizări a modului în care se lucrează.
Principiul 44
Cum să monitorizezi și să gestionezi costurile categoriilor și subcategoriilor de resurse din investiția ta
Pași simpli pentru o monitorizare și gestionare eficientă: Pasul 1: Utilizarea filtrării pentru categorii și subcategorii: În programul eDevize, poți utiliza funcția de filtrare din secțiunea de extrase pentru a sorta resursele după categorii și subcategorii.
Principiul 43
Câștigă timp prin propagarea automată a articolelor din devizele tale
În platforma eDevize, inovația și eficiența se îmbină pentru a facilita gestionarea proiectelor de investiții și pentru a oferi soluții tehnologice de top, adaptate nevoilor reale ale profesioniștilor din domeniu.
Principiul 42
De ce participarea la Forumul Construcțiilor ’24 este esențială pentru tine?
Participarea la Forumul Construcțiilor reprezintă o oportunitate valoroasă pentru profesioniștii din domeniul construcțiilor pentru a-și îmbunătăți și eficientiza procesele de ofertare din cadrul companiilor lor.
Principiul 41
Normează materialele proprii cu AI
Normarea automată a materialelor reprezintă un pas important în optimizarea proceselor de ofertare. Cu ajutorul inteligenței artificiale (AI), acest proces poate fi nu doar automatizat, dar și îmbunătățit în mod semnificativ, reducând eroarea umană și crescând eficiența operațională.
Principiul 40
Află cum poți începe etapa de PRE-WORK pentru ofertare
Primul pas către realizarea unui pre-work eficient în procesele de ofertare reprezintă o piatră de temelie importantă pentru orice companie care dorește să își optimizeze fluxurile de lucru.
Principiul 39
Importanța PRE-WORKULUI pentru ofertare
Importanța pre-work-ului în procesele de ofertare este fundamentală pentru eficiența și succesul pe termen lung al unei companii. Pre-work-ul implică un efort proactiv de a organiza și norma resursele înainte de a începe efectiv lucrul la un proiect.
Principiul 38
Compară ofertelele de la subcontractori în mod rapid
Realizarea unei comparații meticuloase a ofertelor de la subcontractori este un element crucial în gestionarea proiectelor de construcții sau în orice alt domeniu unde subcontractarea este o practică comună.
Principiul 37
Iată trei aplicabilități în care poți folosi analiza de profit în eDevize
Fiecare proiect început vine cu propriile sale provocări și oportunități. Un instrument care se dovedește a fi esențial în navigarea acestui peisaj complex este analiza de profit, o capacitate cheie a platformei eDevize.
Principiul 36
Maximizează eficiența estimării și ofertării cu un spațiu de lucru configurabil
În lumea dinamică de astăzi, eficiența și precizia în estimarea și ofertarea costurilor sunt esențiale pentru succesul proiectelor tale.
Principiul 35
Asociază automat articolele din listele de cantități dinExcel cu rețetele proprii
În contextul optimizării proceselor de ofertare pentru proiecte, evoluția tehnologică a adus o îmbunătățire semnificativă în ceea ce privește eficiența și viteza cu care pot fi gestionate și procesate listele de cantități din Excel.
Principiul 34
Pentru devizele cu puține articole folosește aceste funcții
Să spunem că ești în situația în care faci prima dată cunoștință cu programul eDevize, și nu ai nicio rețetă proprie creată.
Principiul 33
Refacerea licitațiilor publice câștigate este mereu necesară
În domeniul licitațiilor publice, este esențial ca ofertele depuse să respecte cu strictețe cerințele specificate în formularele de tip F3, furnizate de proiectant.
Principiul 32
Rotunjirea de zecimale din F3-uri nu mai este o problemă pentru tine
Mulți dintre voi s-au întâlnit cu situația în care Autoritatea Contractantă a cerut clarificări, deoarece prețul total al unui articol nu este egal cu cantitate articol x cost unitar material + cantitate articol x cost unitar manoperă + cantitate articol x cost unitar.
Principiul 31
Odată înțelese facilitățile, vei ști în ce context să le aplici
Acum mai multă vreme, realizam cursuri de o zi în care treceam prin aproximativ toate facilitățile programului eDevize.
Principiul 30
Începe noul an cu schimbarea care face diferența
Anul 2023 a reprezentat un punct de referință pentru conștientizarea – în branșa construcțiilor, că digitalizarea este cheia productivității și a dezvoltării afacerii în sine.
Principiul 29
Dacă în 2023 nu ai făcut nici un pas spre digitalizare, în 2024 va trebui
Anul 2023 a adus cu el trendul digitalizării în toate industriile, reușind să pătrundă chiar și în industria construcțiilor.
Principiul 28
Munca realizată în proiectele anterioare nu reprezintă un obstacol pentru digitalizare
Fiecare inginer de ofertare ar trebui să-și refolosească munca realizată în proiectele anterioare într-un mod cât mai facil și eficient.
Principiul 27
Calculul invers nu oferă control pe prețurile unitare sau pe cantități
Printre cele mai des folosite facilități din programele de ofertare este calculul invers: facilitate care oferă posibilitatea de a ajusta costul pe o operație, categorie, deviz sau chiar investiție.
Principiul 26
Normarea rețetelor proprii – dificil de realizat, dar esențial
Normele de cost dezvoltate între anii 1981 și 2002 pentru industria construcțiilor sunt încă folosite, din păcate.
Principiul 25
Asignarea unui cod unic resurselor proprii – primul pas spre digitalizarea ofertarii
Pentru familiarizarea cu facilitatile avansate ale unui program de ofertare, invatarea treptata este esentiala, deoarece asigura o asimilare completa a cunostintelor si permite participantilor sa aplice cu succes aceste facilitati in contextul lor specific.
Principiul 24
Centralizatoarele de resurse trebuie să îți ofere control și flexibilitate
În momentul în care ofertăm o lucrare pentru un beneficiar privat, de obicei folosind Excelul, este mult prea complicat să generăm astfel de centralizatoare și atunci preferăm să nu o mai facem.
Principiul 23
Participarea la conferințe este mai mult decât esențială
Participarea la evenimente profesionale de tip conferință reprezintă o punte vitală între cunoaștere și inovație în orice industrie și în mod special în sectorul construcțiilor.
Principiul 22
Profitul se analizează la nivel de resursă
Într-o lume în care fiecare detaliu poate face diferența dintre succes și eșec, industria construcțiilor nu poate să rămână în urmă. Să adresăm așadar o situație care, dacă este abordată diferit, te poate scuti de capcane.
Principiul 21
Codificarea unică este esențială pentru fluxuri eficiente de lucru
Codificarea internă unică în construcții este esențială pentru menținerea consistenței în proiectele de construcții.
Principiul 20
Invatarea facilitatilor avansate se realizeaza treptat
Pentru familiarizarea cu facilitatile avansate ale unui program de ofertare, invatarea treptata este esentiala, deoarece asigura o asimilare completa a cunostintelor si permite participantilor sa aplice cu succes aceste facilitati in contextul lor specific. Acest proces de invatare graduala are numeroase beneficii, in contrast cu abordarile mai scurte si mai superficiale.
Principiul 19
Inteligenta artificiala este cheia imbunatatirii productivitatii
Inteligenta artificiala (IA) integrata in sistemele si fluxurile de estimare si ofertare va aduce imbunatatiri semnificative in reducerea timpului si in eficienta cu care se vor realiza aceste oferte.
Principiul 18
Bazele de date centralizate sunt vitale pentru orice companie
Bazele de date se creează acum automat și sunt vitale pentru dezvoltarea companiilor de construcții.
Principiul 17
Procesul aduce siguranta, in timp ce experienta aduce vulnerabilitate
Stiai ca la nivel mondial, industria constructiilor este a doua cea mai reticenta la schimbare dupa cea a pescuitului?
Principiul 16
Pericolele estimarilor bazate pe experienta in constructii
Cele mai multe dintre companiile de constructii cu care discut, folosesc in ofertele initiale preturi puse din experienta, unitare sau totale, pe fiecare articol in parte.
Principiul 15
In 99% din cazuri, preturile din oferta initiala nu se „pupa” cu cele din executie
Conform feedback-lui primit de noi de la peste 1.000 de companii de constructii, in 99% din cazuri, preturile puse initial in oferta, nu sunt cele cu care ei achizitioneaza materialele pentru lucrare.
Principiul 14
Daca vrei sa ai succes, impinge schimbarea in organizatia ta
78% din managerii si directorii companiilor de constructii cu care am discutat de-a lungul timpului ne-au transmis ca, daca inginerii lor de ofertare folosesc un alt program si nu vor sa il schimbe – nu au ce sa le faca.
Principiul 13
Top 5 greseli care te descalifica de la o licitatie
Top 5 greseli care te pot descalifica de la o licitatie si cum le poti evita, folosind programul de ofertare
Principiul 12
Cum aplici Pareto in ofertare?
Legea lui Pareto este universala si se regaseste in majoritatea contextelor in care am lucrat. Definitia acesteia este ca 20% din munca realizata sau din resursele in care ai investit produc 80% din rezultate.
Principiul 11
Cum iti mentii marja de profit la ofertare
Marja de profit este un indicator important pentru companiile de constructii, jucand un rol esential in evaluarea performantei financiare a afacerii tale.
Daca nu ai deja o imagine clara a situatiei reale a afacerii, in urmatoarea perioada vei fi fortat sa obtii un control deplin asupra marjei de profit.
Principiul 10
SEAP Expert, o calatorie in viitor
Sa poti schimba modul de lucru abordat timp de ani de zile vine cu o iesire din zona de confort greu de sustinut, de multe ori.
Insa, aceasta este singura modalitate prin care ne putem dezvolta.
Principiul 9
De ce anul 2023 este anul digitalizarii?
Romania are in continuare o mare problema cu forta de munca, chiar daca au crescut salariile minime pentru firmele care detin CAEN de constructii. O solutie la aceasta problema este si cresterea productivitatii .
Principiul 8
Vrei sa lucrezi direct cu preturile cu inchidere?
Daca vrei sa lucrezi direct cu preturile cu inchidere (recapitulatie sau/ si TVA), tot ce trebuie sa faci este sa selectezi optiunea de la nivelul devizului.
Principiul 7
Faci cereri de oferta catre furnizori pentru fiecare BOQ?
Mentine mereu corelate codul intern cu toate codurile de furnizori asociate.
Principiul 6
Cat conteaza managementul in ofertare?
O dinamica in care managementul nu aduce consistenta datelor, vine cu mult timp investit pentru verificari suplimentare si cu o necesitate foarte mare de a face micro-management.
Pe langa lucrurile mentionate, ulterior este foarte greu sa corelezi ofertele cu ce se va intampla in santier. Si de acolo urmeaza aproape zero control.
Principiul 5
Vrei sa afisezi descrierile din articole pe 2 sau 3 randuri?
Vizualizeaza descrierile lungi ale articolelor pe 3 randuri.
Principiul 4
Lucrezi cu liste neincadrate? Uite ce poti sa faci:
Importa automat listele neincadrate in program si nu mai pierde timpul lucrand direct in Excel. Alege sa fii eficient si sa ai control asupra preturilor din estimatele de pret sau oferte.
Principiul 3
Cum poti sa stii foarte usor cat te costă diferite categorii de resurse din investitia ta
Programul de ofertare ofera cea mai flexibila zona de centralizatoare a resurselor. Este mai simplu de lucrat cu aceasta decat intr-un Excel.
Principiul 2
Realizeaza intr-o secunda propria baza de articole
Afla cum poti importa in programul de ofertare excelurile cu resursele proprii si crea automat pe baza lor articole
Principiul 1
Propagarea retetei modificate
In eDevize exista posibilitatea ca dupa ce ai modificat un articol care se regaseste si in alte devize din investitie, sa il poti propaga automat in functie de codul acesteia.