De ce Romania ar trebui sa investeasca acum in infrastructura?
Perioada aceasta este una foarte grea pentru omenire și, din păcate, va produce și o recesiune. Până la încheierea crizei de COVID-19, tot ce putem face este să ascultăm indicațiile primite de la autorități, să susținem cum putem sistemul medical și să ne pregătim pentru ce va urma.
Scriam mai demult că Romania are o datorie publică de doar 35% din PIB, față de media UE de 80% și spuneam și că, pentru dezvoltarea României prin prisma investițiilor, fără a renunța la componenta socială, ar fi nevoie să primim o derogare de la UE prin care să ni se permită un deficit bugetar mai mare de 3%.
Romania are o datorie mult mai mică decât țările din Vest pentru că a ratat 2 perioade de împrumuturi, pe care țările din Vest le-au prins și cu ajutorul cărora au reușit să-și dezvolte industriile și infrastructura:
- perioada 1980-1989, în care Nicolae Ceaușescu a decis să plătească datoria externă a României, decizie ce s-a dovedit un dezastru atât din punct de vedere al nivelului de trai al României, cât și din punct de vedere al dezvoltării în industrie;
- perioada 1989-1992, o perioadă de boom economic la nivel mondial, dar în care în România a existat un deficit de viziune în ceea ce privește oportunitățile economiei de piață, deficit cauzat în mare parte de faptul ca eram într-o perioada de tranziți
Săptămâna trecută, președintele Comisiei Europene, Ursula Von Der Layen, a anunțat că se ridică interdicția de a face deficit comercial mai mare de 3% și că toate statele din UE pot pompa oricât de mulți bani în piață, pentru a-și salva economiile. Pe lângă această măsură, BCE a decis să cumpere obligațiuni în valoare de 750 mld. Euro și, astfel, a scăzut presiunea monetară care exista asupra statelor membre UE.
Ținând cont de contextul de mai sus, pentru România și statul român este o perioadă a deciziilor: ce fac cu toți acești bani din piață, cum îi folosesc fără să creez inflație și cât sunt dispus să mă îndatorez?
Piața e în pericol
Un lucru e clar, în perioada următoare consumul va avea mult de suferit , iar asta va pune presiune pe economie. Oamenii nu-și vor mai cumpăra mașini, televizoare, telefoane, etc și se vor orienta spre nevoile de bază. Oricât de mult va crește comerțul de alimente, el nu va putea suplini celelalte sectoare, așa că statul trebuie să ia masuri.
Noi am identificat 3 seturi de măsuri:
- Susținerea companiilor din sectoarele care vor fi cel mai puțin afectate de criză (sau care chiar au potențial de creștere) în această perioadă. Practic, trebuie să acorde facilități cu ajutorul cărora companiile din sănătate, agricultură, construcții și IT să poată face investiții;
- Susținerea companiilor care nu mai pot opera în această perioadă, din cauza măsurilor luate sau din cauza pieței. Din punctul acesta de vedere, statul a luat masurile cuvenite, acum să speram că implementarea va fi una de calitate;
- Statul trebuie să devină un consumator „feroce” de investiții, orice fel de investiții.
Haideți să detaliem punctul 3.
Statul – un „consumator feroce”
Scriam mai sus că România are o datorie publică mică față de media UE și că, în perioada aceasta, nu mai există limită de deficit. Piața este inundată de bani, dar economia este în pericol pentru că nu mai este cerere. Nu se mai cumpără mașini, frigidere, televizoare, etc. Asta înseamnă și că, în curând, dezvoltatorii imobiliari își vor pune pe pauză șantierele.
De ceva timp, cea mai mare problemă în piața construcțiilor este forța de muncă, toată lumea se plângea de asta. Criza de Coronavirus a schimbat perspectiva și, în scurt timp, vom avea un excedent de forță de muncă în piață. Asta înseamnă că acum este momentul perfect ca statul să pună în mișcare proiecte mari și mici de infrastructură, sa grăbească procedurile și să dea drumul la cât mai multe proiecte. Ținând cont de contextul actual de scădere a consumului, statul poate să investească în construcții fără să creeze un dezechilibru social.
Industria construcțiilor nu numai că poate ieși cu bine din aceasta criză, dar poate ieși mult mai puternică. În trecut, faptul că în construcții se lucrează în aer liber era un dezavantaj pentru că stăteai în ploaie, soare, vânt și viscol, însă acum acest lucru se transformă într-un avantaj. Faptul că 70% din cifra de afaceri din construcții era generată de proiectele publice era în trecut un dezavantaj, din cauza dependenței de mediul politic, însă acum statul poate deveni un consumator puternic, ceea ce înseamnă că și acest dezavantaj se poate transforma în avantaj.
Dând drumul la construcția unei autostrăzi (sau două, trei), statul o să creeze noi locuri de muncă, o să pună bani în piață, care se vor converti în ceva fizic și o să-și rezolve problema de infrastructură. România chiar are unde să facă investiții cu folos și nu doar să arunce cu bani în piață. Investițiile în construcții au potențialul de multiplicare de până la 7 ori pe orizontală, datorită numărului mare de factori implicați în proces.
Având in vedere ca oricum vom face deficit si tinand cont ca datoria bugetara a Romaniei este una mult sub media UE, este momentul potrivit să fim curajoși, sa nu mergem pe minimul necesar și să investim în România! Cu puțin noroc, o sa recuperăm mult din diferența de nivel de trai față de vest, o să păstrăm mai mulți oameni în țară și o să circulam pe autostrăzile A0, Estului, Pitești-Sibiu, Ploiești-Brașov, etc.
Nu uitați că pe toată perioada crizei de Coronavirus, eDevize organizează seminare online gratuite pentru evaluarea și ofertarea proiectelor de construcții. Suplimentar, pe perioada crizei, toate persoanele care vor să folosească variantele profesionale eDevize dar nu dispun de fondurile necesare vor primi licențe gratuite până la reintrarea lucrurilor în normal.
Vă mulţumim pentru că de 10 ani sunteţi alături de eDevize şi vă asigurăm că în continuare una dintre principalele noastre responsabilităţi este să fim tot timpul la zi cu legislaţia şi să oferim consultanţă de calitate utilizatorilor noștri. eDevize nu înseamnă doar comenzi pe calculator, eDevize înseamnă oameni care petrec mii de ore pentru a oferi utilizatorilor cel mai sigur mod în care-şi pot dezvolta proiectele.
Florin Manoloiu
Commercial and Tendering Director|eDevize