Care este valoarea adevărată a muncii de evaluare/ofertare în construcții?

Accepta provocarea eDevize pentru profesionistii in evaluare si ofertare

Cât de mult contează să lucrezi cu un profesionist în stadiile incipiente ale unui proiect?

Extrem de mult. Din tot ce am vorbit cu oamenii din domeniu, arhitecți, proiectanți, constructori am ajuns la concluzia că o investiție de câteva sute de Euro în plus la începutul proiectului, aduce beneficii de zeci de mii în execuție.

26411-min

Am mai tratat acest subiect prin prisma importanței arhitectului în articolul:Raportul calitate-preț în construcții. De ce să nu subevaluam importanța arhitectului, așa că astăzi o să mă opresc asupra unei alte “meserii” mult subevaluate, tehnicianul pentru devize și măsurători.

În piață se știe care este soluția unui cost estimat de calitate – devizul. Cu toate că se știe, acesta este văzut de multe ori ca ceva de umplutură, pentru că “noi oricum știm mai bine cât face proiectul pe mp şi putem să evaluăm sau ofertăm doar din experienţă”. După aceea ne plângem că trebuie să facem tot felul de artificii pentru a ne încadra în cost.

Din păcate, pentru că devizul este văzut ca ceva de umplutură, de multe ori așa este tratată și munca celui care îl face – ca o activitate neesențială.

Cine gândește așa … o să aibă surpriza neplacută de a pierde foarte mulți bani. Tocmai pentru ca noi știm cât de important este un cost bine evaluat și cunoscând mulți profesioniști care fac o treabă de calitate și care înțeleg cu adevărat importanța devizului, am decis să lansăm o provocare tuturor profesioniștilor în evaluare și ofertare.

Lucrând în domeniul devizelor, știu că totuși există foarte mulți oameni care fac o treabă de calitate și care înțeleg cu adevărat importanța devizului. Pentru ei, eDevize lansează – “Provocarea eDevize”, un concurs cu premii, licențe eDevize sau cursuri autorizate ANPC. Asa că dacă știi că lucrezi profesionist cu devizele, te invităm să te înscrii aici:

Pentru a vedea cât de important este rolul unei evaluări sau ofertări de calitate, vreau să tratez problemele care pot apărea în două tipuri de lucrări. Cele cu fonduri publice, unde beneficiarul principal este statul și cele cu fonduri private, unde banii vin ori de la bancă ori de la beneficiarul direct.

Fonduri publice

Aici situația este una clară, conform legislației este obligatoriu să avem un deviz de lucrări pentru investițiile publice. În funcție de stadiul lucrării se cer diferite formulare sau estimări.

La studiul de fezabilitate vorbim în principal despre Deviz General si Deviz Obiect (la devizul obiect se trec și echipamentele). Dacă mergem mai adânc înspre Proiectul Tehnic, atunci apar în rol și listele cu cantități de lucrări (ceea ce numim popular devize) pe baza cărora se listează formularele F3.

Formulare F3 se folosesc după aceea atât în ofertare cât și în decontare. Procesul pare unul clar așa că poate vă întrebați de ce sunt probleme. Să le luam pe rând.

Banner_articol-min
1. Evaluare

În evaluare, inclusiv la PT, responsabilitatea cade pe umerii arhitectului iar cei mai mulți dintre arhitecți urăsc devizele pentru că le asociază cu un mod greoi de lucru și cu tehnologii învechite. Asta înseamnă că externalizează partea de devize și atunci pierd mult din controlul pe care îl pot avea asupra costului. În funcție de profesionalismul colaboratorului, estimarea poate să fie una bună sau una foarte gresită.

Adresa de e-mail introdusa nu este valida sau exista deja. A avut loc o eroare in incercarea de a crea cont. Vei primi un email dupa ce o rezolvam
Emailul introdus este deja asociat cu un cont eDevize.
Doresti sa recuperezi parola?
Contul dumneavoastra este blocat momentan. Daca nu ati facut-o deja, va rugam sa va verificati e-mail-ul si sa urmati instructiunile de activare. Daca nici atunci nu va puteti loga, va rugam sa trimiteti un e-mail la adresa: office@edevize.ro. Va multumim.

Legat de lucrul greoi, lucrurile nu mai stau chiar așa. Într-adevăr, pentru prima lucrare poate să fie ceva mai multă muncă de făcut dar după aceea volumul de munca poate ajunge să fie unul de doar câteva minute (găsiți aici mai multe detalii).

2. Ofertare

În ofertare, unii executanți nu își iau cu adevarat timp să analizeze ce este pus în lista de cantități, să facă un calcul legat de costuri și doar după aceea să oferteze. De obicei când se hotărăsc asupra unei licitații, își zic “Cred că pot câstiga cu 95%” și fac ofertarea ca să ajungă la procentul acela.

Asta duce de multe ori la un rabat de calitate în execuție, pentru că apar tot felul de situații pe care nu le-au luat în calcul.

O altă greșeală care se face este că nu se schimbă tehnologiile folosite ca să nu fie descalificați de la licitație. În articolul de aici am vorbit mai mult despre faptul că un executant nu este obligat să folosească fix tehnologiile din F3-urile puse la dispoziție de catre autoritatea contractantă, atâta timp cât respectă specificațiile tehnice și caietul de sarcini.

3. Proiectare + execuție

Din ce în ce mai multe proiecte vor merge pe tipul proiectare și execuție deoarece lucrările pe acest tipar se mişcă mult mai rapid, iar în plus, nu se mai poate arunca pisica de la proiectant la executant și înapoi. Asta este partea plină a paharului.

Partea goală…

Responabilitatea este mult mai mare, iar din păcate, foarte puține companii de construcții din România au un departament tehnic suficient de dezvoltat astfel încât să poată gestiona situația.

Acum că am văzut care este situația în public, haideți să trecem și în privat.

Mediul privat

Cu excepția beneficiarilor care execută mai multe lucrări similare (de exemplu dezvoltatorii imobiliari), evaluarea și ofertarea în privat se fac în cel mai bun caz în excel și în cel mai rău caz pe o ciornă la o cafea. Statisticile ne arată că acest tip de abordare este unul care creează extrem de multe probleme.

98% dintre beneficiarii privați care au o singură lucrare (de exemplu construcția unei case) au declarat că nu s-au încadrat în buget iar 60% dintre ei au declarat că diferența a fost cu peste 35% mai mare. Asta duce la probleme de finanțare, întârzieri mari în lucrări sau lucrări de o calitate îndoielnică.

Cum putem rezolva asta?

Îmi pare rău că mă repet, dar investind ceva mai mulți bani și timp în planificare! Vorbind cu arhitectul despre soluții si devize, solicitând executantului o ofertă defalcată și asigurându-ne că avem costuri reale. Dacă mergem în continuare pe premiza, găsesc eu un proiect pe internet, vorbesc cu un arhitect să-l semneze și după caut pe OLX cea mai mică ofertă de construcție pe mp, o să pierdem zeci de mii de Euro.

Știu că din punct de vedere devize acestea pot părea greu de citit pentru un beneficiar privat, dar cine zice că trebuie să avem toate formularele ca la un proiect public. Clar nu avem nevoie de deviz general, devize obiecte, recapitulaţie şi alte lucruri obligatorii la proiectele publice.

În schimb!

avem nevoie de cantități de lucrări și de lista de materiale, manoperă și utilaje care se vor folosi în lucrare.

În eDevize am pus la dispoziția oamenilor care lucrează în privat o variantă simplă prin care își pot face devizele fără să mai treacă prin toată birocrația necesară unui proiect public, așa că vă recomand ca așa cum solicitați unui service auto să vă facă un deviz așa să solicitați și unui executant să vă facă devizul de lucrări, mai ales că sumele puse în joc sunt mult mai mari.

Adresa de e-mail introdusa nu este valida sau exista deja. A avut loc o eroare in incercarea de a crea cont. Vei primi un email dupa ce o rezolvam
Emailul introdus este deja asociat cu un cont eDevize.
Doresti sa recuperezi parola?
Contul dumneavoastra este blocat momentan. Daca nu ati facut-o deja, va rugam sa va verificati e-mail-ul si sa urmati instructiunile de activare. Daca nici atunci nu va puteti loga, va rugam sa trimiteti un e-mail la adresa: office@edevize.ro. Va multumim.

Toate problemele de mai sus ar trebui să ne arate că este nevoie de o investiție mai mare de timp în zona de planificare a proiectului.

Dacă suntem beneficiari ar trebui să nu mai plecăm de la premiza că le știm pe toate.

Dacă lucrăm în industria construcțiilor este nevoie sa învățam să folosim unelte moderne în proiectele noastre cum ar fi proiectare BIM, soft-uri pentru devize de lucrări, care să ne faciliteze evaluarea costului și ofertarea în cunoștința de cauză, automatizările proceselor din șantier, etc. Dacă nu facem asta viitorul nu sună foarte bine pentru companiile de construcții din România.

Florin Manoloiu

Commercial and Tendering Director|eDevize

5 1 vote
Article Rating
Aboneaza-te
Notifica la
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments