Avantajele unui soft de ofertare versus Excel

În România, de-a lungul timpului, s-a instaurat o cutumă în rândul companiilor de construcții despre faptul că programele de devize se pot folosi doar pentru lucrările publice, deoarece pentru ofertarea acestor lucrări:

  • trebuiesc folosite normele din indicatoarele de deviz republicane
  • trebuiesc folosite formularele HG 907

Și, de cele mai multe ori, această „cutumă” este foarte reală, cel puțin pentru programele de devize care nu oferă importuri flexibile din Excel și nu permit realizarea unei baze de date proprie simplă și într-un mod cât mai automat.

Exista programe de deviz în piață care în momentul actual se pot folosi doar pentru lucrările publice, însă și pentru acestea, folosirea lor poate să fie destul de anevoioasă, fiind necesare foarte multe acțiuni ca să poți ajunge la rezultatul dorit.

Dar, nu trebuie făcută abstracție de la faptul că un program de ofertare bine realizat îți oferă:

  • multe acțiuni de calcul rapid avansat și un set complex de facilități de lucru care oferă un control complet al resurselor din lucrare
  • crearea automată a unei baze proprii de articole și resurse
  • importuri rapide de BOQ sau alte tipuri de liste de cantități neîncadrate
  • posibilitatea de a realiza o ofertă pentru un beneficiar într-un mod automat pe baza unui sistem asistat inteligent
  • control deplin pe resursele care se vor pune în operă, pe baza asocierii acestora cu codurile de la furnizorii cu care colaborați

Toate facilitățile menționate mai sus duc la:

  1. Structură și organizare îmbunătățite considerabil
  2. Eficiență și viteză
  3. Precizie și reducere a erorilor
  4. Management eficient al datelor
  5. Flexibilitate
  1. Structură și organizare îmbunătățite considerabil

Un program de ofertare specializat în construcții oferă o structură bine definită și o organizare logică a informațiilor care compun oferta. În Excel, în schimb, este necesară crearea manuală a formatelor și a formulelor, și de cele mai multe ori, acestea trebuiesc realizate pentru fiecare ofertă în parte. Dacă este vorba despre situații în care se reușește totuși refolosirea formulelor, asocierea articolelor cu rețete corecte pentru acestea (realizarea unui link pentru fiecare în parte) consumă foarte mult timp și poate deveni foarte ineficientă ca mod de lucru. Programul de ofertare vine cu o structură predefinită și cu secțiuni specifice tipului de lucru.

  1. Eficiență și viteză

Funcționalitățile automate, cum ar fi calcularea automată a costurilor și prețurilor, elimină necesitatea introducerii manuale repetate a formulelor și a datelor.

  1. Precizie și reducere a erorilor

un program de ofertare include verificări de coerență și de acuratețe, avertizând utilizatorii în cazul introducerii datelor incorecte sau inconsistent. Astfel, se obțin estimări mai precise și oferte mai fiabile pentru clienți. De multe ori, mai ales pe ofertele cu mai mult de 100 de articole, este foarte dificil de sesizat posibile greșeli care pot duce la oferte eronate.

  1. Management eficient al datelor

Un program de ofertare oferă posibilitatea de a realiza analize detaliate asupra resurselor incluse în ofertă. Acesta poate furniza rapoarte care permit o înțelegere completă a modului în care sunt distribuite resursele. Astfel, un manager își poate da seama foarte ușor unde poate interveni pentru a îmbunătăți ofertele care se realizează în cadrul echipei sale.

  1. Flexibilitate

Programul de ofertare permite gestionarea și actualizarea flexibilă a prețurilor și a materialelor utilizate în estimare și ofertare. Pe lângă acest lucru, permite refolosirea muncii printr-un singur click pentru lucrările ulterioare pe care un inginer de ofertare le va avea de realizat.

Excelul reprezintă o unealtă foarte simplu de folosit, iar pentru poate mai mult de 90% din lucrările care se desfășoară în parteneriat cu beneficiarii privați, această unealtă este cea care stă la baza ofertelor.

Răspândirea sa este datorată faptului că în România, până la momentul actual, nu a existat o soluție care să poată fi folosită pentru tipul de lucru abordat și preferat de către entitățile din sectorul construcțiilor, fiind disponibile pe piață doar programe de devize care pot fi folosite doar pentru lucrările publice. Ba chiar, de multe ori, nici pentru acestea nu mai pot fi utilizate, întrucât nu s-a investit suficient în dezvoltarea și mentenanța acestora.

eDevize vine în întâmpinarea acestor entități din construcții, un sector atât de important pentru economia României, cu o soluție completă și eficientă pentru ofertarea tuturor lucrărilor, inclusiv pentru cele pentru beneficiarii privați care vor un format-tip, personalizat.

Astfel, eDevize lansează modulul de ofertare Ultimate, devenind primul program de ofertare românesc care ridică nivelul de digitalizare al companiilor de construcții din România.

Vrei să vezi cum funcționează? Stabilește o întâlnire cu unul din consultanții noștri specializați.

eDevize - Florin Manoloiu

Florin Manoloiu

Commercial and Tendering Director|eDevize

0 0 votes
Article Rating
Aboneaza-te
Notifica la
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments