Articolele de deviz pot fi de doua tipuri:
Containere de resurse
Resurse primare
Containere de resurse sunt in principal norme de deviz ce au asociate o cantitate.
Normele de deviz reprezinta lucrari ce vor fi exectuate pentru realizarea respectivului deviz. (exemplu turnare beton ).
Astfel intr-un deviz pot fi intalnite urmatoarele elemente:
Norma simpla reprezinta principalul articol de deviz. Prin definitie, norma simpla contine in reteta ei doar resurse primare (material, manopera, utilaj, transport si lista anexa), Normele ce se regasesc in baza de normative sunt norme simple.
In practica, majoritatea articolelor de deviz vor fi norme simple
Daca se doreste micsorarea numarului de articole de deviz ce se tiparesc si nu este vizata concordanta cu normele republicane 1981-1982, se pot grupa normele simple in norme compuse. Astfel mai multe norme simple vor fi tratate ca o singura norma, avand propriul cod si propria descriere.
O norma compusa poate contine atat resurse primare cat si norme simple sau compuse. Nu exista nici o limitare in felul cum se pot grupa normele compuse.
Categoria are rolul de a grupa articolele de deviz, scopul ei fiind de a structura devizul in mod logic. Categoriile nu se tiparesc pe formulare ca si articole de deviz ci ele decat marcheaza gruparea articolelor de deviz.
O categorie poate contine orice alt articol de deviz, in schimb nici un alt articol de deviz nu poate contine o categorie. Prin urmare, categoriile se vor afla tot timpul la cel mai inalt nivel din deviz.
Resursele primare sunt unitatiile de baza cu ajutorul carora se construiesc normele de deviz. Reteta unei norme simple este formata dintr-o lista de resurse primare impreuna cu cantitatile unitare ale acestora.
Astfel, o norma simpla poate contine resurse de tipul:
Reprezinta un material care va fi folosit pentru realizarea lucrarii
Reprezinta resursa umana ce va infaptui lucrarea specificata de norma
Reprezinta echipamentele sau utilajele care se folosesc pentru realizarea lucrarii. Acestea nu raman ulterior in posesia beneficiarului.
Reprezinta cheltuiala efectuata cu transportul materialelor la locul desfasurarii lucrarii
Lista anexa nu reprezinta o resursa fizica ci doar specifica faptul ca utilizatorul va trebui sa foloseasca o resursa ce se potriveste descrierii listei anexa. (exemplu Beton preparate)